Zatím NEOficiální stránka českých ministrantů

Benedikt XVI. se setkal s 53 tisíci ministrantů ze 17 zemí Evropy

4. 8. 2010 23:16
Rubrika: Zprávy

Vatikán. Náměstí sv. Petra bylo ve středu dopoledne i přes velké horko svědkem nevídaného návalu poutníků. 85 tisíc lidí se sešlo na generální audienci, v níž Benedikt XVI. po třech týdnech dovolené opět nastoupil do normálního režimu své Petrovské služby. Více než polovinu – 53 tisíc - skutečně nebývalého zástupu věřících tvořili účastníci mezinárodní poutě ministrantů ze 17 zemí Evropy.


45 tisíc mladých služebníků oltáře tvořili chlapci a děvčata z německé jazykové oblasti a proto Svatý otec pronesl podstatnou část své dnešní katecheze v němčině. Věnoval ji postavě svatého Tarsicia, mučedníka ze 3. století a patrona ministrantů, jehož monumentální 5 metrová socha pro tuto příležitost zdobila svatopetrské náměstí, a zároveň tak přiblížil podstatu ministrantské služby:

Obracím se k vám, zde přítomným, a vaším prostřednictvím k ministrantům celého světa! Služte velkodušně Ježíšovi přítomnému v eucharistii. Je to důležité poslání, které vám umožňuje být výjimečně blízko Pánu a růst v opravdovém a hlubokém přátelství k Němu. Žárlivě střežte toto přátelství ve svém srdci jako svatý Tarsicius a buďte připraveni zápasit i položit život za to, aby Ježíš dosáhl ke všem lidem. Také vy předávejte svým vrstevníkům dar tohoto přátelství s radostí, nadšením a beze strachu, aby mohli postřehnout, že toto Tajemství znáte, že je opravdové a že ho milujete! Pokaždé když přistupujete k oltáři, máte štěstí účastnit se velkého gesta lásky Boha, který se nadále chce dávat každému z nás, být nám nablízku, pomáhat nám a dávat nám sílu k dobrému životu. Jak víte, proměňováním se onen malý kousek chleba stává Kristovým Tělem a víno Krví Kristovou. Máte to štěstí, že můžete toto nevýslovné tajemství prožívat zblízka! S láskou, zbožností a věrností konejte své poslání ministrantů. Nepřicházejte do kostela k bohoslužbě s povrchností, ale vnitřně se na mši svatou připravujte! Svou pomocí kněžím ve službě oltáře umožňujete, aby Ježíš byl lidem blíže, aby ho mohli vnímat a mít více na zřeteli, že On je přítomen. Spolupracujete na tom, aby byl mohl být více přítomen ve světě, v každodenním životě, v církvi a na každém místě.

Řekl mimo jiné Benedikt XVI. na dnešní katechezi.

Naše vlast na oficiálním seznamu zastoupených zemí mezinárodní ministrantské pouti sice nebyla, což samozřejmě neznamená, že ministranti u nás chybějí. Organizace Coetus Internationalis Ministrantium, která pouť pořádala, vznikla v německé jazykové oblasti před padesáti lety. U nás na celostátní úrovni podobná organizace nepůsobí, ale již třináct let vychází časopis Tarsicius, který je určen právě ministrantům Čech, Moravy a Slezska.

 

Autor: Radio Vatikán, www.radiovaticana.cz

Zobrazeno 901×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková